به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، اعتکاف سه روز خلوت و انس با خالق هستي است که مقام معظم رهبري هميشه بدان توجه ويژه و تاکيد داشتند، که به پارهاي از اين بيانات اشاره ميکنيم:
1- بهترين جوانان، آنهايي هستند که صاحب فکر و با انديشه باشند
همين دانشگاه تهران ما، همين مسجد دانشگاه، شاهد عبادت و راز و نياز و نماز جماعت و اعتکاف و روزهدارىِ برجستهترين جوانان اين مملکت است. بهترين جوانان هر کشور، جوانانى هستند که صاحب فکر و با انديشه باشند. قاعدتاً و غالباً در ميان دانشجويان، اينطور کسانى به صورت وافر پيدا مىشوند؛ البته در بين غير دانشجويان هم اينطور جوانان خوب هستند، ولى در زمان قديم-زمان ما که جوان بوديم-در ميان دانشجويان، در دانشگاه تهران و بعضى دانشگاههاى ديگر و در همهى ايران، شايد هزار نفر اعتکاف نمىکردند.
در قم که مرکز دين و عبادت بود، شايد چند صد نفر طلبه اعتکاف مىکردند. معمول نبود؛ مردم دور بودند.
خطبههاى نماز جمعهى تهران ۱۲/۱۰/۱۳۷۶
2- رجب، ماه ماه خودسازي است
رجب، ماه صفا دادن به دل و طراوت بخشيدن به جان است؛ ماه توسل، خشوع، ذکر، توبه، خودسازى و پرداختن به زنگارهاى دل و زدودن سياهىها و تلخىها از جان است. دعاى ماه رجب، اعتکاف ماه رجب، نماز ماه رجب، همه وسيلهاى است براى اين که ما بتوانيم دل و جان خود را صفا و طراوتى ببخشيم؛ سياهىها، تاريکىها و گرفتارىها را از خود دور کنيم و خودمان را روشن سازيم. اين فرصت بزرگى است براى ما؛ بهخصوص براى کسانى که توفيق پيدا مىکنند در اين ايام اعتکاف کنند.
خطبههاى نماز جمعهى تهران ۲۸/۵/۱۳۸۴
3- اعتکاف يکى از رويشهاى انقلابى است
خوشا به حالتان معتکفين عزيز. پديده اعتکاف يکى از رويشهاى انقلابى است. ما اول انقلاب اين چيزها را نداشتيم. اعتکاف هميشه بود. زمان جوانى ما وقتى ايام ماه رجب فرا مىرسيد، در مسجد امام قم -آنهم فقط قم؛ در مشهد من اصلاً اعتکاف نديده بودم-، شايد پنجاه نفر، صد نفر فقط طلبه اعتکاف مىکردند. اين پديدهى عمومى؛ اين که دهها هزار نفر در مراسم اعتکاف شرکت کنند، آن هم اغلب جوان، جزو رويشهاى انقلاب است. من يک وقت عرض کردم که انقلاب ما ريزش دارد، اما رويش هم دارد؛ رويشها بر ريزشها غلبه دارند. پس خوشا به حالتان معتکفين عزيز.
خطبههاى نماز جمعهى تهران ۲۸/۵/۱۳۸۴
4- تمرين مراقبت از خود بکنيد
توصيهى من اين است که در اين سه روزى که شما در مسجد هستيد، تمرين مراقبت از خود بکنيد. حرف که مىزنيد، غذا که مىخوريد، معاشرت که مىکنيد، کتاب که مىخوانيد، فکر که مىکنيد، نقشه که براى آينده مىکشيد، در همهى اين چيزها مراقب باشيد رضاى الهى و خواست الهى را بر هواى نفستان مقدم بداريد؛ تسليم هواى نفس نشويد. تمرين اين چيزها در اين سه روز مىتواند درسى باشد براى خود آن عزيزان و براى ماها که اينجا نشستهايم و با غبطه نگاه مىکنيم به حال جوانان عزيزمان که در حال اعتکاف هستند. با عملِ خودتان به ما هم ياد بدهيد.
خطبههاى نماز جمعهى تهران ۲۸/۵/۱۳۸۴
5- اين حرکت در دنيا نظير ندارد
هيچ وقت در اين کشور در طول سالهاى گذشته، از دوران جوانى و نوجوانى ما به ياد نداريم که در ماه رمضان، در مساجد کشور يا در مسجد گوهرشاد مشهد، مردم بيايند اعتکاف بکنند. در ايامالبيض سه روزِ متعارف ماه رجب يا ماه شعبان، ما تعداد معدودى در قم ديده بوديم که اعتکاف مىکردند؛ آن هم غالباً طلبهها. در غير آن معمول نبود. امروز در ايام اعتکاف، دانشگاهها و مساجد و سرتاسر کشور و مساجد جامع، مملو از معتکفين است؛ علاوهى بر آن، در دههى آخر ماه رمضان، جمعيت عظيمى مشغول اعتکاف بودند. چه کسانى؟ پيرمردها؟ پيرزنها؟ نه، همين جوانها، جوانترينها. اين ديگر در دنيا نظير ندارد. اين نسل جوان امروز ماست. امروز گرايش به دين و ارزشهاى انقلابى، وجه غالب جامعه است.
ديدار با مردم گرمسار
۲۱/۸/۱۳۸۵
6- اعتکاف، نشانهي جهتگيري صحيح ماست
در ايام اعتکاف در ماه مبارک رجب، در بسياري از مساجد سراسر کشور، جوانان ما، زنان و مردان از قشرها و سنين مختلف، رفتند و در مسجد ماندند؛ سه روز روزه گرفتند و با خدا مأنوس شدند. بعد از آن هم با گريه و اشک و آه، مسجد را وداع گفتند و بيرون آمدند، تا براي سال آينده آماده شوند. عزيزان من! اين براي يک جامعه، علامت خوبي است. «الّذينَ إنْ مَکّنّا هُمْ فِيالأرْضِ أقامُوا الصّلوةَ» علامت يک حکومت الهي، علامت يک حرکت صحيح و داراي جهتگيري صحيح است. اين را جدّي بگيريد و تقويت کنيد.
ديدار با طلاب و مردم قم به مناسبت ۱۹ دي ماه ۱۳۷۵/۱۰/۱۹
7- اعتکاف يکي از رويشهاي انقلابي است
خوشا به حالتان معتکفين عزيز. پديدهي اعتکاف يکي از رويشهاي انقلابي است. ما اول انقلاب اين چيزها را نداشتيم. اعتکاف هميشه بود. زمان جواني ما وقتي ايام ماه رجب فرا ميرسيد، در مسجد امام قم -آنهم فقط قم؛ در مشهد من اصلاً اعتکاف نديده بودم-، شايد پنجاه نفر، صد نفر فقط طلبه اعتکاف ميکردند. اين پديدهي عمومي؛ اين که دهها هزار نفر در مراسم اعتکاف شرکت کنند، آن هم اغلب جوان، جزو رويشهاي انقلاب است. من يک وقت عرض کردم که انقلاب ما ريزش دارد، اما رويش هم دارد؛ رويشها بر ريزشها غلبه دارند. پس خوشا به حالتان معتکفين عزيز.
خطبههاي نماز جمعهي تهران ۱۳۸۴/۰۵/۲۸
8- تمرين مراقبت از خود بکنيد
توصيهي من اين است که در اين سه روزي که شما در مسجد هستيد، تمرين مراقبت از خود بکنيد. حرف که ميزنيد، غذا که ميخوريد، معاشرت که ميکنيد، کتاب که ميخوانيد، فکر که ميکنيد، نقشه که براي آينده ميکشيد، در همهي اين چيزها مراقب باشيد رضاي الهي و خواست الهي را بر هواي نفستان مقدم بداريد؛ تسليم هواي نفس نشويد. تمرين اين چيزها در اين سه روز ميتواند درسي باشد براي خود آن عزيزان و براي ماها که اينجا نشستهايم و با غبطه نگاه ميکنيم به حال جوانان عزيزمان که در حال اعتکاف هستند. با عملِ خودتان به ما هم ياد بدهيد.
خطبههاي نماز جمعهي تهران ۱۳۸۴/۰۵/۲۸
9- اين حرکت در دنيا نظير ندارد
هيچ وقت در اين کشور در طول سالهاي گذشته، از دوران جواني و نوجواني ما به ياد نداريم که در ماه رمضان، در مساجد کشور يا در مسجد گوهرشاد مشهد، مردم بيايند اعتکاف بکنند. در ايامالبيض سه روزِ متعارف ماه رجب يا ماه شعبان، ما تعداد معدودي در قم ديده بوديم که اعتکاف ميکردند؛ آن هم غالباً طلبهها. در غير آن معمول نبود. امروز در ايام اعتکاف، دانشگاهها و مساجد و سرتاسر کشور و مساجد جامع، مملو از معتکفين است؛ علاوهي بر آن، در دههي آخر ماه رمضان، جمعيت عظيمي مشغول اعتکاف بودند. چه کساني؟ پيرمردها؟ پيرزنها؟ نه، همين جوانها، جوانترينها. اين ديگر در دنيا نظير ندارد. اين نسل جوان امروز ماست. امروز گرايش به دين و ارزشهاي انقلابي، وجه غالب جامعه است.
ديدار با مردم گرمسار ۱۳۸۵/۰۸/۲۱
آيين اعتکاف روزهاي ۱۳تا۱۵ ماه مبارک رجب مصادف با دوم تا چهارم ارديبهشتماه همزمان در سراسر کشور برگزار ميشود.